Val di Fiemme | Gorsko kolesarjenje Italija | MTB Holidays
+386 1 600 80 80
PrijavaNOVA REGISTRACIJA

* Podatek ni obvezen
* Podatek ni obvezen


Val di Fiemme

Domov  >  Italija  >  MTB Val di Fiemme
Nastanitev
6 Nastanitev

Val di FiemmePonudba Val di Fiemme je poleti podobna kot drugje v Dolomitih - prekrasno je in okusno, veliko se dogaja in miga, fotoaparati potrebujejo svoj dopust, ko vi končate z vašim. Po nečem pa je Val di Fiemme unikatna - po svojem odnosu do gozda in glasbe.

Glasbeni gozd


Magnifica Comunita di Fiemme že več kot tiočletje skrbno upravlja gozdove doline. Med njimi je najbolj dragocen gozd visokih in ravnih rdečih jelk, ki rastejo tudi po 200 let. Pravijo mu tudi gozd violin, so so najboljša godala prav iz lesa rdečih jelk. In ne kateregakoli - le tri od tisoč dreves so prava drevesa resonance, stara med 140 in 200 let. Gozdarji, ki v senu iščejo te dragocene igle, so pravi mojstri svojega poklica in nosijo veliko odgovornost.

⁣⁣

Gozd violin, il bosco che suona


V Val di Fiemme gojijo tudi poseben odnos do umetnosti, predvsem glasbe, ki je pomemen del tudi njihove turistične ponudbe pozimi in poleti. S sosedi sodelujejo pri festivalu I Suoni delle Dolomiti, ki z nastopi vrhunskih glasbenikov sredi gora poteka vsako poletje. Leta so 2007 so združili kemijo svojega gozda in svetovnih virtuozov. Nastal je gozd, ki igra, Il bosco che suona. Vsako leto nekaj izbranim zvezdam, ki nastopijo na festivalu I Suoni delle Dolomiti, podarijo rdečo jelko v glasbenem gozdu. Vsak umetnik (ali skupina) si sam izbere drevo, ki ga začuti. Primorpedajna ceremonija je nadvse slavnostna, saj sodelujejo najvišji predstavniki doline, predvsem pa gozdar, ki razloži karakter izbranega drevesa in njegovo življensko zgodbo v tem gozdu. Ni redko, da umetnik prepozna zanimivo podobnost z izbrano jelko. Za finale gozdnega rituala umetnik drevesu posveti in v živo odigra izbrano skladbo. Čeprav se bere noro, med rastlino in človekom takrat zaigra skrvnostna resonanca - številni umetiki z vsega sveta so se k svojemu drevesu vsaj enkrat vrnili po to energijo. Glasbeni gozd boste zlahka našli ob (večinoma asfaltirani) gozdni cesti med krajema Predazzo in Vilmaggiore. V lokalnem TIC-u prosite za zemljevid gozda, da boste lažje našli vsa drevesa. Ob vsakem je številka, ki jo vtipkate v aplikacijo Bosco che Suona in iz telefona se bo po veličastnem gozdru razlegala skladba, ki jo je virtuoz posvetil svoji jelki.

Fiemme - motion plus


Ko se boste potikali po dolini Fiemme, ne pozabite na destinacijski kartici ugodnosti. Regionalna Trentino Guest Card je bojlša izbira, če nameravate obiskovati na široko, v nasprotnem primeru izberite loklano FiemmE-Motion Plus. Poleg brezplačnih aktivnosti in prevozov, ki jih nudita obe, lokalna kartica omogoča še neomejeno uporabo vseh žičnic v središčih Alpe Cermis, Pampeago, Latemar 2200 Predazzo in Bellamonte - Castelir, ki obratujejo poleti. Najslajši pa je do 30-odstotni popusti pri ponudnikih v dolini, med katerimi so številne koče, restavracije in mojstri domačih izdelkov. Maslo, jogurt in siri, slanina speck in druge mesnine, lokalno kraft pivo, zelišča in domača kozmetika, gozdni sadeži, marmelade in med - raziskovanje lokalnih dobrot in umetnin, ki vajm jih kuharji ustvarijo z njimi, vam olajša tudi zemljevid Tradizion e Gusto, dostopen v TIC-ih po dolini. Na spletu preverite še koledar številnih kulinaričnih dogodkov in drugih fešt, kot so Di Sorso in sorso, Settimana fiori, erbe e sapori in Catanaoc 'n festa.

Foto & video: visitfiemme.com


MTB počitnice Italija Dolomiti

loading ...
  • 1
  • Izberi svojo nastanitev

Izberi svojo nastanitev

loading ...
Copyright © 2007–2023 SKIFUN.eu™ | All rights reserved. / Vse pravice pridržane.