Civetta | Gorsko kolesarjenje Italija | MTB Holidays
+386 31 435 697
PrijavaNOVA REGISTRACIJA

* Podatek ni obvezen
* Podatek ni obvezen


Civetta

Domov  >  Italija  >  MTB Civetta
Nastanitev
3 Nastanitev

CivettaVELIKO ZA MAJHEN DENAR


Slovencem ti kraji predstavljajo najlažje dostopne (južne) Dolomite, saj jih od Fernetičev loči le 230 kilometrov. Pozimi v Ski Civetta slovenščino slišimo zelo pogosto, vse glasnejša postaja tudi poleti, ko goro prekrstijo v Estate Civetta. Alleghe, Selva di Cadore in Val di Zoldo ponujajo vsak svojo letno zgodbo, hkrati pa sestavljajo pohodniško in deloma kolesarsko celoto, saj je med zgornjima postajama žičnic Col dei Baldi (Alleghe) in Pioda (Palafavera) le četrt ure sprehoda.Iz vseh treh krajev žičnice osvajajo skupino blagih dvatisočakov, ki ločujejo njihove doline. Nad jezerom Alleghe naprave brnijo najdlje (letos od 20. junija do 20. septembra), v Zoldu in Palafaveri jih zaženejo dva tedna kasneje, najkrajšo sezono pa imajo v Selva di Cadore, ker računajo predvsem na domače goste med ferragosto. Po tri sedežnice in kabinske žičnice vozijo na Pecol, Fertazzo in druge gore sredi amfiteatra dolomitskih tritisočakov. Z juga jih varuje Monte Civetta, z vzhoda Marmolada in s severa Lagazuoi, Tofane ter znameniti 5 Torri. Prava zakladnica v srcu UNESCO svetovne dediščine, z lepimi gorami in simpatičnimi kočami ob njih, ki vabijo na malico in razgled.

NAZAJ V PRETEKLOST


Civetta je odlično izhodišče za ogled največjega kompleksa muzejev na prostem, ki pričajo o absurdu prve svetovne vojne. Ti izleti združujejo rekreacijo, zgodovino in nekatere od najlepših panoram Dolomitov. Če se vam ne ljubi brskati po okopih in utrdbah, ki so jih vojaki klesali v skale, se vkrcajte na Marmolado. Na drugi vmesni postaji so pred leti odprli najvišji muzej v Evropi, Museo della Grande Guerra sulla Marmolada, ki ga lahko obiščete le v sezoni obratovanja gondole.

Če vam aktivne počitnice prekine dež, se odpeljite v vas Selva di Cadore, kjer Il Museo Civico Vittorino Cazzetta ponuja več bogatih zbirk. Najbolj posebna je arheološka, kjer boste spoznali tudi okostje pračloveka Uomo di Mondeval, ki je na odkritje potrpežljivo čakalo 7.500 let.

VSEGA PO MALO IN RAVNO DOVOLJ

V treh dolinah in na pobočjih pod Monte Civetta lahko počnete vse običajne gorske reči, z žičnico, na konju, peš ali s kolesom. V okolici je več znamenitih prelazov, ki sodijo med obvezne trofeje cestašev (na primer Falzarego v smeri Cortine d'Ampezzo), z gorcem pa se vam odpirajo lepe možnosti za freeride in downhill – kolesarjem v breg pomagajo tri kabinske žičnice (Alleghe in Zoldo), v Selvi di Cadoro in Palafaveri pa se vzpenjajo na pedala. Bolj malo jih je. Jezero Alleghe ponuja vso klasiko na mirnih vodah, vključno z racami in labodi. Visokogorska jezerca pregrete planince prvinsko osvežijo, ob rekah in potokih so na preži ribiči, ki jih občasno zmoti kraval soteskarjev.

Na Piani di Pezzè so v gozdu postavili Civetta adventure park s štirimi progami, zraven pa eko igralnico na prostem Parco Giochi Ally Farm, kjer promovirajo barefooting – hoja z bosimi nogami po jezercu in urejenih poteh menda dobro dene razvajenim otrokom iz evropskih velemest.

Otroški park je tudi nad Val di Zoldo (pri koči Pian del Crep), vendar ta dolina bolj slovi kot vstopna točka v Narodni park Dolomiti Bellunesi, prekrasen košček Dolomitov, kjer si vzemite vsaj dan ali dva za sprehode. V krogu nekaj deset kilometrov je na stotine ferat in plezalnih smeri, predvsem v stenah Pelma, Monte Civette, Tofane, Cristalla in Marmolade. V San Tomasu, nedaleč od mesteca Alleghe, pa boste našli najdaljši zip-line v Dolomitih, ki se v enem kosu (1.600 metrov) spusti za 260 metrov višinske razlike. Bingljali boste do 150 metrov visoko nad tlemi!

Foto: Dolomiti Superski / Emanuelle Basso

loading ...
  • 1
  • Izberi svojo nastanitev

Izberi svojo nastanitev

loading ...
Copyright © 2007–2023 SKIFUN.eu™ | All rights reserved. / Vse pravice pridržane.